google stadia cloud gaming

Google je juče u sklopu Game Developers Conference (GDC) u San Francisku predstavio svoju najavljivanu cloud gaming platformu Stadia koja će nam omogućiti streamovanje igara na računare, televizore i telefone.

Stadia počinje s radom nekad ove godine u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Evropi, a streamovanje igara biće omogućeno kroz Chrome browser za računare i laptope i tablete, Chromecast za televizore dok će od telefona za sada biti podržani samo Google Pixel uređaji.

Pokrenuta pod motom No Boxes – No Downloads – No Limits, Stadia će biti integrisana i u druge Google proizvode, prvenstveno YouTube, gdje ćete npr. na video klipovima na kojima youtuberi predstavljaju video igre dobiti novu opciju – Play Now i odmah na svom računaru moći zaigrati igru iz klipa.

Developeri iza Google Stadia platforme su juče na GDC pokazali kako istu igru bez problema igrati na telefonu, zatim na tabletu te na TV-u koristeći Stadia platformu.

Prema njihovim riječima Stadia će omogućiti streamovanje na 4K HDR rezoluciju, zadržavajući stabilan framerate od 60fps, za šta će vam biti dovoljna mreža brzine od oko 25Mbps.

google stadia controllerStadia će na računarima i laptopima podržavati postojeće USB kontrolere, a u Google-u su razvili i specijalni Stadia Controler koji će se moći konektovati direktno u streamovanu igru putem WiFi mreže.

Da bi latenciju sveli na minimum, Google će iskoristiti svoju infrastrukturu širom svijeta kako bi omogućili da su vam serveri sa kojih streamujete igru u svakom trenutku fizički maksimalno blizu.

Stadia će podržavati cross-platform multiplayer igru, što će dodatno obradovati brojne igrače. Više o cjelom projektu pogledajte u videu ispod:

Komentari