online kupovina savjeti

Od novog telefona ili računara preko dizajnerske odjeće pa sve do hrane za vas ili vašeg kućnog ljubimca – danas sve možete kupiti online, udobno smješteni u svoju fotelju. I sve to će vam doći na kućnu adresu, savršeno upakovano, često uz pismo zahvalnosti za ukazano povjerenje.

Koliko je online shopping postao popularan i unosan biznis najbolje govori činjenica da se u posljednjih nekoliko godina na listama najuspješnijih svjetskih kompanija redovno nalaze online prodavnice kao što su Amazon, eBay ili Aliexpress.

Neke od njih uvode proizvode koje nismo ni sanjali da ćemo kupovati online, poput voća i povrća ili pripremljene hrane, a u određenim dijelovima svijeta možete na primjer naručiti kafu za ponijeti koju će vam uredno dostaviti dronom na kućni prag.

Ali i pored svih pogodnosti i olakšanja koje kupovina na internetu nudi, na našim prostorima ljudi i dalje zaziru od nje. Iz straha i nedostatka informacija najčešće ili odustajemo od online shopinga ili tražimo nekog ko ima više iskustva pa kupujemo koristeći njihove naloge i kartice.

Kako bismo razbili zablude o online shopingu i olakšali vam vašu prvu internet kupovinu, predstavićemo vam pet ključnih stvari na koje morate obratiti pažnju prije nego se odlučite da svoj novac i lične podatke povjerite nekom sajtu.

Sigurnost kupovine na internetu

SSL savjeti za online kupovinu

Online shopping možda jeste jednostavan i lako dostupan, ali ukoliko ne pazite može biti i opasan. Sva sreća, današnji nivoi zaštite pri online transakcijama su na veoma visokom nivou, pa se od vas očekuje da obratite pažnju na svega nekoliko stvari kako bi bili sigurni da su vaš novac i lični podaci sigurni tokom kupovinje.

Drugim riječima, zdrav razum je najvažnije oruđe pri online shoppingu.

Za svaki slučaj, evo i nekoliko savjeta kada je sigurnost u pitanju:

  • Uvijek kupujete kod provjerenih i poznatih brendova ili na svjetski priznatim online prodavnicama kao što je Amazon. U pitanju su kompanije koje ulažu milione svake godine u unaprjeđenje svojih online prodavnica pa možete biti sigurni da neće svoj biznis rizikovati kako bi baš vas prevarili. Ovi shoppovi imaju i maksimalno pojednostavljene procese narudžbe, pa će i sama kupovina biti dosta brža i jednostavnija.
  • Kupujte samo na sajtovima koji imaju SSL sertifikat! Ovo ćete vrlo lako prepoznati – ispred web adrese sajta na kojem se nalazite mora da stoji https:// sa malim katancem, nikako http:// ili neki drugi simbol. Ova oznaka vam govori da sajt ima SSL, što znači da su svi podaci koje ostavljate na sajtu (lični i bankovni podaci) maksimalno enkriptovani pa ih niko ne može pročitati i ukrasti tokom komunikacije vašeg računara sa serverom sajta.
  • Ukoliko ste u mogućnosti plaćajte preko PayPal-a. Za one koji ne znaju, PayPal je online sistem za plaćanje na koji vežete svoju bankovnu karticu, a sve transakcije vrše se preko njihovih servera. Jedna vrsta online novčanika u koji ubacujete onoliko novca koliko vam u tom trenutku treba, pa nema direktne veze između vašeg računa sa online prodavnicom. Ne samo da ovim dobijate dodatni sloj sigurnosti, i to od strane svjetskog giganta kada je online plaćanje u pitanju, nego dobijate i još jednu pogodnost. Naime, u slučaju reklamacije ili vraćanja proizvoda, često će vam novac refundirati sam PayPal te preuzeti na sebe svu naknadnu komunikaciju sa prodavačem i time vas poštediti čitavog procesa.
  • Izbjegavajte otvorene internet mreže. Impulsivna kupovina dok sjedite negdje na kafi npr. i konektovani ste na otvorenu wi-fi mrežu može vas skupo koštati. Vaš računar ili telefon dosta je ranjiviji na otvorenim mrežama pa se trudite da online shopping obavljate isključivo preko svoje kućne ili neke mreže u koju imati potpuno povjerenje.

Provjerite dodatne troškove prije plaćanja

online kupovina placanje

Obavezno provjerite sve dodatne troškove prije nego kupite proizvod, jer u nekim slučajevima cijene dostave mogu premašiti cijenu samog proizvoda. Često ćete se naći u situaciji da želite da kupite neki jeftin proizvod na sajtu čije se skladište nalazi na drugom kontinentu, pa će dostava biti jako skupa.

Cijena dostave (shipping) naročito je bitna kada poredite cijene nekog proizvoda u više različitih online prodavnica. Ponekad će upravo ona može da presudi u odluci, uz priličnu uštedu novca.

Takođe, ne zaboravite da sva roba koja se uvozi u BiH, a ima vrijednost višu od 300 KM podliježe carinskim dažbinama, pa je i to nešto o čemu trebate razmisliti pri kupovini. Naravno, ove dažbine vam se neće naplatiti pri samoj kupovini, već po dospijeću pošiljke. Više informacija o carinskim obavezama i dažbinama možete potražiti na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Obratite pažnju i na to da ponekad pojedine verzije određenog proizvoda (druga boja, veličina i sl) mogu imati i drugačiju cijenu.

Detaljno pročitajte opise proizvoda i recenzije

online kupovina informacije

Detaljni opisi proizvoda postoje s razlogom, i gotovo svaka ozbiljnija online prodavnica trudi se da svojim korisnicima da što više informacija o svojim proizodima. Ovo pomaže u odluci te sprječava bilo kakve nesporazume i nedoumice.

Opšti stav online prodavnica je da kupac djeluje na svoju odgovornost te da je njegova dužnost informisati se o proizvodu prije nego ga kupi. Ovo ćete pronaći u gotovo svim uslovima korištenja ovih sajtova, a samom kupovinom se obavezujete da prihvatate te uslove.

To znači da ukoliko kupite neki proizvod i nakon što vam stigne otkrijete da vam ne odgovara po nekoj osnovi koja je spomenuta u detaljnom opisu nećete imati osnovu da ga vratite ili zamijenite.

Neke računarske komponente na primjer nisu kompatibilne sa nekim drugim i to će vam po pravilu biti naznačeno u detaljnom opisu, pa da ne biste davali pare za nešto od čega na kraju nećete imati koristi odvojite par minuta više i dobro provjerite da li zaista kupujete pravu stvar.

Ovo je naročito bitno ako kupujete na sajtovima koji nude i polovne proizvode. Određeni kvarovi ili nedostaci morali bi biti predstavljeni u detaljnom opisu, pa ih potražite prije nego prihvatite neku super povoljnu cijenu.

Ne ignorišite recenzije

online kupovina recenzije

Recenzije su odličan način da saznate sve najbitnije informacije iz prve ruke, pa ih nikako ne smijete zanemariti. Naravno da ne morate da čitate sve, ali u svakom slučaju pročitajte one negativne (nemojte ih samo preletiti pogledom kako bi vidjeli ocjenu već ih detaljno pročitajte).

Ovo je odličan način da otkrijete koje to nedostatke ima sajt na kojem kupujete. Da li je roba daleko lošijeg kvaliteta nego što je predstavljaju, da li im dostava kasni ili vam dostavljač traži dodatne troškove koji vam nisu navedeni. U ovim komentarima ponekad možete naći i one koji vam daju linkove do drugih online prodavnica koje isti proizvod nude jeftinije i sl.

Imajte u vidu i činjenicu da sami kupci nekada mogu da pretjeruju i veoma nepravedno daju lošu ocjenu. Tako ćete često naletiti na ocjenu 1 jer je „proizvod kasnio jedan dan“ ili zato što „proizvod ljepše izgleda na fotografiji nego uživo“… Ne biste trebali imati problema da prepoznate stvarne negativne kritike od onih nezasluženih.

Iskoristite popuste

online kupovina popusti

Ukoliko vam proizvod koji tražite na internetu nije neophodan što prije provjerite da li sajt na kojem kupujete ima određene dane u godini kada daju popuste.

Odmah sebi zabilježite u kalendar tzv. Black Friday (uvijek pada dan poslije američkog Dana zahvalnosti) kada gotovo sve online prodavnice na svijetu daju ogromne popuste. Ukoliko kupujete video igre, neki software ili tehničku robu tu je i Cyber Monday koji pada u prvi ponedjeljak nakon Black Friday-a, kada takođe možete ostvariti ogromne popuste.

Poznate online prodavnice često imaju ugovore sa određenim sajtovima koji privlače kupce nudeći im razne vrste kupona. Ovdje možete naći odlične popuste pa obavezno provjerite kupone za vašu online prodavnicu.

Tu je i super korisna ekstenzija za Chrome – Honey koja će vam kad je instalirate i odete na neki online shop izlistati sve kupone i kodove za popuste koji su dostupni na tom sajtu.

Ne zaboravite da uspješnim i poznatim online shopovima nije cilj da dođete i kupite jednom nešto kod njih već da se redovno vraćate. Oni žele vjerne kupce pa će vam često nuditi prilične popuste ukoliko uz željeni proizvod kupite još nešto. Detaljno provjerite sve opcije kada birate proizvod da ne propustite ovakve prilike.

Upoznajte se sa svojim pravima

online kupovina uslovi

Postoji informacija koja kaže da je link Uslovi korištenja jedan od najrjeđe kliknutih linkova na bilo kojem sajtu. Čak i kad nam ih određene online prodavnice nametnu preko nekakvog popup-a, većina nas iste sekunde pronađe dugme Yes ili I agree potpuno ignorišući ono što smo prihvatili.

U većini slučajeva to i nije neki problem, ali ako npr. kupujete na nekom sajtu po prvi put, odvojite par minuta i pročitajte onaj dio koji se odnosi na prava kupaca.

Tu recimo možete saznati da određeni popusti koje ste planirali koristiti imaju posebne uslove, ili da ne važe za vašu državu. Da sajt ne prime neke tipove bankovnih kartica, da ne radi dostavu u vašu državu i sl.

Posebno obratite pažnju na one dijelove koji se odnose na reklamacije, zamjenu proizvoda ili povrat novca. Iako ove situacije nisu česte, čak i najpoznatiji online šopovi mogu da naprave grešku pa je veoma korisno znati šta su vaša prava u tom slučaju.

Kako i pod kojim uslovima možete da reklamirate robu, koliko taj proces traje, kad možete da očekujete dostavu ispravanog proizvoda, da li vi plaćate dostavu tokom vraćanja proizvoda ili te troškove snosi prodavnica, da li možete da dobijete novac nazad ili vam je dostupna samo zamjena za drugi proizvod… Online prodavnice dužne su sve ove informacije učiniti javnim na sajtu, ali je vaša odgovornost da ih pronađete i upoznate se s njima.

Zaključak

Sve ovo može djelovati prilično komplikovano, a neke od vas dodatno obeshrabriti, ali ne brinite. Veoma brzo ćete naučiti da kad otvorite neki proizvod ili online prodavnicu u svega minut dva prepoznate da li su ovi bitni faktori zadovoljeni i da li je sajt vrijedan vašeg vremena.

Na ovaj način ćete veoma lako stvoriti sopstvenu listu online šopova kojima vjerujete, pa će mogućnost komplikacije pri kupovini ili reklamacije biti svedena na minimum.

Čak i ako dođete u situaciju da neki proizvod reklamirate ili ako imate bilo kakvu zamjerku na vaše šoping iskustvo, ne zaboravite da je većini online prodavnica njihov ugled najveća vrijednost i da će veoma rado sarađivati sa vama kako bi riješili bilo kakav problem.

Zaboravite na priče koje često možete čuti kako je online kupovina na našim prostorima uvijek nesigurna i rizična. Iskoristite svoje iskustvo i zdrav razum da obratite pažnju na stvari o kojima smo ovdje pisali i uživajte u svim pogodnostima koje vam nudi online shoping iz sopstvene kuće.

Komentari