Poletio je prvi prototip Starshipa pune veličine

Svemirski brod Starship, nova generacija svemirske rakete koju SpaceX priprema za neke buduće misije usmjerene ka Mjesecu i Marsu, tokom noći s utorka na srijedu po našem vremenu odradio je svoj prvi let. Jednako kao i umanjeni prototipovi nazvani Starhopper, testni primjerak Starshipa, ovoga puta u punoj veličini, kratko se, uz pomoć jednog raketnog motora, podigao uvis te sletio koji trenutak kasnije u neposrednoj blizini mjesta polijetanja.

Sve ovo odvilo se na SpaceX-ovom testnom poligonu u mjestu Boca Chica u Teksasu, a probni je let proglašen uspješnim. Sve je trajalo nešto kraće od minute, a prototip SN5 je pritom postigao visinu od oko 150 metara, vrativši se na siguran i kontrolisan način na tlo, otprilike kako je to prije njega činio i “leteći vodotoranj” Starhopper.

Dug je put pred Starshipom

Ovaj događaj velik je korak naprijed za Starship, čiji su rani prototipi do sada prošli razne faze testiranja, pa čak i doživjeli nekoliko eksplozija prilikom ispitivanja mogućnosti nove konstrukcije rakete.

Ovaj model koji je “skočio” do 150 metara visine još je daleko od finalnog izgleda Starshipa. U konačnici bi raketa trebala imati najmanje 6 raketnih motora Raptor i imati na svom vrhu prostor za posadu i druge terete, a trebala bi biti u potpunosti ponovno upotrebljiva i to u vrlo kratkom roku. Prvi putnici na njoj trebali bi se uputiti na “izlet” oko Mjeseca, a potom slijedi pokušaj ostvarenja dugogodišnjeg sna Elona Muska – slanje ljudi na Mars.

Izvor: bug.hr

Komentari