starhopper

SpaceX je prošle noći po našem vremenu, na svom testnom poligonu na plaži Boca Chica u Teksasu obavio najveći let svoje nove rakete do sada. Starhopper, testni prototip poznat odnedavno i kao “leteći vodotoranj”, poletio je do visine od 150 metara. Na toj visini kontrolisano je lebdio oko minute, da bi potom meko i kontrolisano sletio nazad na zemlju, na za to predviđeno mjesto.

Sve je, dakako, zabilježeno i kamerama:

Ovo je drugi u nizu letova Starhoppera bez da je isti vezan za zemlju, te ukupno treći njegov skok. U prošlom testu postignuta je bila visina od 18 metara. Ovi pokusni “skokovi” pokazuju kako je novi raketni motor Raptor spreman za daljnji razvoj i kako ga je moguće kontrolisati u uslovima leta. Drugi skok bio je ujedno i posljednji za Starhopper, jer će nakon njega testiranja preći na ozbiljnije i veće prototipe (Starship Mk1 i Mk2) sličnije nekim budućim orbitalnim raketama.

Mjesec pa Mars

Na Starhopperu je testiran tek jedan raketni motor, dok bi buduće rakete trebale imati njih od šest za putničku raketu pa sve do čak 35 za najveći inačicu Starshipa. Mk1 i Mk2 su dva moguća dizajna koja će SpaceX testirati, a na njima će biti postavljena po tri Raptor motora.

Prema planu Elona Muska, već 2021. godine Starship bi trebao odraditi svoj prvi komercijalni let. Nakon toga milijarder Yusaku Maezawa mogao bi njime obletjeti Mjesec nekad oko 2023. godine. Konačni cilj je, dakako, slijetanje Starshipa na Mars.

Izvor: bug.hr

Komentari