Vozač Formule E varao na humanitarnoj virtualnoj trci

Formula E organizovala je virtuelno trkanje u suradnji s UNICEF-om i sav novac koji prikupe tokom prijenosa uživo ide u humanitarne svrhe, tačnije borbu protiv koronavirusa. Peta trka u Race At Home Challengeu održana je u subotu, a glavni akter bio je Daniel Abt. I to ne na dobar način.

Vozač Audija kvalifikacije je završio na drugoj poziciji, a trku je ciljem prošao kao treći. Međutim, ispostavilo se da je umjesto njega vozio profesionalni esport vozač. Njemac je odmah kažnjen diskvalifikacijom iz trke i mora platiti 10 hiljada eura nekoj humanitarnoj organizaciji.

“Nisam ozbiljno shvatio ovaj događaj koliko sam trebao. Iskreno se izvinjavam jer znam da je Formula E uložila puno truda u ovaj projekt. Shvaćam da je moj prekršaj ostavio svima gorak okus u ustima, ali nisam time mislio ništa loše.” – izvinio se nakon kazne ovaj 27-godišnjak.

Daniel Abt u prva četiri kola ovog humanitarnog događaja nije uspio osvojiti ni boda. Iz tog razloga je na svoje mjesto stavio 18-godišnjeg Lorenza Hoerzinga, koji je također diskvalifikovan sa svih budućih trka u svom takmičenju. Zbog sumnje nekolicine takmičara, među kojima su bivši vozači Formule 1 Stoffel Vandoorne i Jean-Éric Vergne, napravljena je provjera IP adrese, čime se ustanovilo da njemački sportista nije vozio spomenutu trku.

Izvor: hcl.hr

Komentari