8kuc

8 chan, ovoga ljeta ugašeni internetski forum poznat po “rubnim” sadržajima, raspravama bez cenzure ali i objavljenim manifestima nekolicine terorista, uskoro bi se mogao vratiti online. Najavljeno je to putem njihovog službenog Twitter računa, gdje se doznalo tek da će novo ime 8chana biti 8kun.

Administratori službeno pozivaju sve prijašnje vlasnike “boardova” s 8chana da im se jave putem maila (smještenog na domeni 8kun.net) kako bi arhivu rasprava mogli migrirati na novi forum. Weba na ovoj adresi za sada nema, a domena 8kun.net zakupljena je 7. septembra.

Kao i stari 8chan, novi forum bi trebao biti mjesto gdje će se slobodno i bez ikakve cenzure moći razmjenjivati sve što korisnici požele, pa nije teško vidjeti kamo će sve to vrlo brzo odvesti – možda u ponovnu blokadu od strane ISP-ova ili pružatelja DNS usluga, kao što je skončao i prošli forum.

Logotip 8kuna prikazuje zmiju u obliku broja 8 i riječ “kun”. Gledano po značenjima riječi “chan” i “kun” u japanskom jeziku ovaj se izbor naziva čini logičnim. “Chan” je riječ kojom se u Japanu referira na djecu dok se “kun” koristi obično za mladiće u adolescentskoj dobi. Za odrasle se, usput budi rečeno, koristi sufiks “san”, mnogo poznatiji u opštoj kulturi – pa kada 8chan i 8kun ostare, možda neka zrelija inačica ovog inače nezrelog foruma dobije i naziv – 8san.

Vraća se i govor mržnje?

Vlasnik 8chana, američki vojni veteran Jim Watkins, prošloga je mjeseca svjedočio pred Odborom za domovinsku sigurnost američkog Kongresa. Ispitivan je o vezama korisnika ovog foruma s masovnim pucnjavama u SAD-u, a među ostalim izjavio je kako nema plan sa svojih foruma uklanjati govor mržnje. Kod njega, kaže, ne postoji “policija za izražavanje”, a diskusije su slobodne, oštre, i u njima se tolerišu svakakva mišljenja – od teorija zavjere pa sve do govora mržnje.

U međuvremenu prvi pokretač 8chana Fredrick Brennan čini sve kako se ovo “zlo” ne bi vratilo na Internet.

Izvor: bug.hr

Komentari