windows defender

Antivirusna zaštita iznimno je bitna, posebno u ovo vrijeme kad su napadi na naše računare učestaliji i uspješniji nego ikada. No potrebno je naći pravi antivirusni proizvod, u čemu nam pomažu nezavisna istraživanja kao posljednje s AV-Test Institute za maj i jun ove godine, koje kaže da je Windows Defender na vrhu!

Microsoft je time napokon uspio ono čemu je težio i to nije dobra vijest za ostale na tržištu antivirusnih alata jer neće imati posla. Naime, Windows Defender ostvario je stopostotni učinak! Istina jest, to su uspjeli još F-Secure SAFE 17, Kaspersky Internet Security 19.0 i Norton Security 22.17, ali oni su “treća strana”, Defender dolazi s Windows operativnim sistemom pa je idealan.

A što se tiče načina testiranja i bodovanja… Dakle, u AV-Test Institute testirali su 20 različitih antivirusnih proizvoda i podijelili njihove mogućnosti na tri kategorije – zaštitu, učinak i iskoristivost. Najviša ocjena u svakoj kategoriji bila je šest, što znači da je maksimalan učinak bio 18. To su Windows Defender i spomenuta trojka uspjeli.

Pripremao je Microsoft ovakvu situaciju od 29. jula 2015., kad se na tržištu pojavio Windows 10, no nikako nije uspio pronaći dobitnu formulu, do kraja prošle godine, kad su uvedeni dodatni noviteti u način zaštite, potpomognuti umjetnom inteligencijom. Ili, u prevodu, Microsoft je napokon počeo ulagati dodatni novac i napore u zaštitu, željan pune kontrole mad svojim softverom.

A sad je sve na korisnicima, koji sigurno neće baš po objavi ove vijesti spremno se okrenuti isključivo Windows Defenderu. Vjerojatno će još neko vrijeme neka od najjačih imena s tržišta nalaziti put do računara, pa čak i naplaćivati to… Možda ne jednako uspješno i uz istu cijenu, no tradicija i reputacija se ne brišu samo tako. Isto vrijedi i za Microsoft, koji nije bio baš najsjajnija zvijezda kad se radi o zaštiti Windowsa.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari