gifovi kako se prave

GIF, kratki video koji se beskonačno ponavlja. To je 8-bitni bitmap grafički format koji koristi paletu od maksimalno 256 boja. Najčešće se koriste za prikazivanje asocijacija na akutelna društvena dešavanja, za neformalno odgovaranje na mailove, za vizuelno izdražavanje stavova na društvenim mrežama i sl. Najzabavniji su oni GIF-ovi koje sami napravite i tako oživite i ovjekovječite presmješnu grimasu ili reakciju svog prijatelja ili partnera.

Da biste napravili dobar GIF, ranije je trebalo da budete prilično spretni u Photoshop-u ili After Effects-u. Sada je situacija potpuno drugačija, nikada nije bilo više alternativnih metoda da jednostavno i brzo napravite GIF.

Donosimo vam osam jednostavnih alatki za kreiranje GIF-ova. Svaki je po nečemu specifičan. U zavisnosti od toga kakav GIF ste zamislili da napravite, sigurno će vam neka od sljedećih opcija odgovarati.

Giphy Capture

Ova aplikacija predstavlja jedan od najjednostavnijih načina da napravite GIF. Ali, namjenjena je samo za Mac.

Uz ovu aplikaciju možete napraviti jednostavne, brze GIF-ove. Moguće je da snimite i do 30 sekundi odjednom. Preko slajdera aplikacije izaberite trenutak u snimku od kog želite napraviti GIF. Glavni nedostatak je što ne možete izabrati ni jedan isječak kraći od tri sekunde.

Još jedan nedostatak je što postoji samo tri opcije za broj frejmova u sekundi i za veličinu. Sa druge strane, za razliku od nekih drugih alata, omogućava jednostavno i lako dodavanje naslova i brzi upload na brojne različite društvene mreže i vaš Giphy nalog.

kako se pravi gif

Giphy Cam

Ovo je još jedna Giphy-jeva aplikacija za mobilne telefone koja omogućava jednostavno kreiranje kratkih selfi videa. Postoji opcija da dodate različite animacije preko lica. Dostupna je za iOS i Androide.

Možete se slobodno igrati sa looping modom, dodavati filtere kao što su VHS grain, Pixel, 3D, okvire i brojne druge opcije. Lako se šalje na Twitter, Instagram ili Facebook Messanger.

kako napraviti gif

Photo Booth + Giphy

Kada želite da snimite neki GIF dok ste sami kući, ukoliko nešto želite da predstavite ili se obraćate široj javnosti, ovaj način je najbolji. U pitanju je kombinacija alatki. Stanite ispred ekrana kompjutera i snimite se preko Photo Booth aplikacije. Ova ocija je idealna za snimanje GIF-ova gdje je potrebno da su vam slobodne ruke.

Potom video možete upload-ovati na GIF Maker sekciju na Giphy sajtu. Inače, ova opcija je odlična za pravljenje GIF-ova od You Tube videa.

Takođe, možete dodati tekst na svoj GIF tako što se prebacite na GIF Caption tab, i dodate objašnjenje za ono što radite.

gif kako se pravi

Boomerang

Ovo je aplikacija za kreiranje GIF-ova za Instagram, isključivo. Kada snimite video on će biti sačuvan u mp4 formatu, ali će se prikazivati u loop modu kada ga upload-ujete na Instagram. Strogo posmatrano, ovo tehnički nije GIF s obzirom da nije isti grafički format, ali skoro isto izgleda i teško se može uočiti razlika.

Video postavljate na Instagram na isti način kao što postavljate fotografije i dodajete filtere. Snimci će vam brzo zauzeti dosta memorije na telefonu pa ih brišite redovno kako budete svaki postavljali na Instagram.

boomerang gif

VSCO

Ovo je aplikacija slična Boobmerang-u. Ima nekoliko osnovnih filtera i snima veoma kratke snimke od 2.5 sekunde. Namjenjen je samo za iOS.

Za razliku od Boomeranga automatski čuva snimak i u mp4 i GIF format. Snimci se uplaod-uju na vaš VSCO nalog (koji morate imati da biste koristili ovu aplikaciju), odakle ih dalje možete slati na druge platforme.

Gif Maker

U pitanju je aplikacija namjenjena za Android. Moguće je snimiti video do 30 sekundi i upload-ovati i do 50 fotografija za kreiranje klasičnog flipbook GIF-a. Potrebno je da izaberete opciju Gif using pictures i izaberite 50 uzastopnih selfija koje ste snimili. U ovome vam može pomoći opcija za snimanje integrisana u samoj aplikaciji.

smjesni gif

Tumblr App

Tumblr je u posljednjih godinu dana dodao opciju za pravljenje GIF-ova za iOS i za Android. Ukoliko koristite ovu aplikaciju, odaberite opciju Compose pa Photo. Možete izabrati opciju Live Photo, video ili seriju fotografija sa svoje kamere. Tumblr dodaje malu GIF ikonicu u uglu video kao znak da je format odgovarajući.

Kada kreirate GIF, možete dodati naslov ili tag. Aplikacija pruža sve osnovne mogućnosti za kreiranje GIF-a kada je u pitanju brzina, loop, mijenjanje veličine, i dr. kao i ostale platforme za kreiranje GIF-ova. A s obzirom da je ovo Tumblr aplikacija, imate mogućnost da postavite GIF direktno na svoj blog.

Komentari