outer wilds

Službena potvrda stigla je uz napomenu da Outer Wilds neće biti doživotna, već privremena ekskluziva novog digitalnog marketa kreatora Fortenitea koji se u svega nekoliko mjeseci profilirao u jednog izuzetno agresivnog konkurenta Steama, barem relativno količini love koju Epic baca na ovakve izdavačke dogovore.

Outer Wilds najavljen je prije nešto više od godinu dana avanturistička igra s ogromnim otvorenim svijetom koja nemalo podsjeća na No Man’s Sky, i to ne samo sadržajno već (u manjoj mjeri) i vizualno.

Koliko je Epic platio za privilegiju tzv. “tempirane ekskluzive” nije poznato, a Mobius nije ni precizirao kada bi taj ograničeni distribucijski period igre trebao doći kraju.

S obzirom kako se radi o naslovu koji je prvotno zaživio zahvaljujući crowdfunding kampanji na Figu, ne čudi da neki gameri koji su već dali novce developerima nisu previše sretni s trenutačnim stanjem stvari.

Nekolicina njih Mobiusovu strategiju opisala je kao “izdaju” ljudi bez kojih Outer Wilds nikada ne bi zaživio, makar valja napomenuti kako bi privatni backeri u najgorem slučaju trebali biti na nuli ako se igra proda barem umjereno dobro.

Naime, teoretski povrat novca moguć je zahvaljujući Figovom osebujnom poslovnom modelu koji ovu platformu pozicionira više kao investicijski servis nego konvencionalno crowdfunding rješenje.

To također znači i kako je Xbox One verzija igre efektivno odgođena, a s obzirom na postojeća ograničenja Epic Storea, isto bi trebalo vrijediti i za njenu Linux adaptaciju. O konkretnom datumu izlaska još uvijek nema riječi, no Mobiusovi predstavnici još su prethodno obznanili kako bi igra trebala stići do kraja 2019.

S obzirom na ovaj posljednji slijed događaja, Windows i macOS igrači jedini su članovi gaming zajednice koji se ove godine mogu nadati igranju ovog obećavajućeg nezavisnog uratka koji je prije Epicove financijske injekcije samo putem Figa skupio preko 126.000 američkih dolara, tj više od 112.000 eura.

Prije nego što se odlučio na indie užinu, Epic je prošlih mjeseci odgrizao neke pozamašne AAA zalogaje, ponajprije u vidu Ubisoftovih igara kao što su Tom Clancy’s The Division 2 i Anno 1800, ali i novonajavljeni Ghost Recon Breakpoint.

Izvor: adria.ign.com

Komentari