evo sta da uradite kada dobijete ovu poruku

Svima nam je vrlo dobro poznata poruka sadržaja “Kad stigneš, dopuni mi pet maraka na ovaj broj. U romingu sam, nemam više na računu, a treba mi. Sutra popodne dolazim, pa se vidimo, zvaću te”. Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste među ljudima koji su je bar jednom primili, a da li ste među onima koji su nasjeli na ovu prevaru?

Vjerovatno ste se pitali ko šalje takve poruke i iz kog razloga, ali to je i dalje misterija. Već su pojedini mediji pisali na tu temu, pokušavajući odgonetnuti razloge i upozoriti ljude na prevaru. Čak je i policija je istraživala ovakve slučajeve.

Kako onda odgovoriti?

Prije svega, nemojte nasjedati na ovu prevaru, jer je riječ o porukama koje se šalju nasumično, velikom broju korisnika. Nije u pitanju niko koga poznajete i kome je zaista potrebna dopuna.

Mnogi su se žalili, a neki su čak i nasjeli na ovu prevaru. Zato vam predlažemo da sljedeći put postupite pametno i kada primite ovakav “poziv u pomoć“ jednostavno pošaljete link do m:tel-ovog servisa za online elektronske dopune uz propratni tekst “Hej, i ja sam u gužvi, ali evo ti link pa možeš lako sam dopuniti račun. Pozz”.

Šta su m:tel elektronske dopune?

Riječ je novom servisu pomoću kojeg veoma lako i brzo možete dopuniti račun. Sve što je potrebno da biste dopunili svoj ili tuđi račun jeste da posjeti stranicu za online dopunjavanje na m:tel web sajtu i u ponuđena polja upiše podatke: broj telefona koji se dopunjava, e-mail adresu na koju će stići potvrda i iznos dopunjavanja. Potom unosite podatke platne kartice. Nakon toga će vam se pojaviti obavještenje o uspješno dopunjenom računu, stići će SMS i e-mail potvrda, a kroz samo nekoliko sekundi novac će se naći na računu koji ste dopunili.

online dopuna mtel

Mogućnost dopunjavanja računa na ovaj način imaju svi koji posjeduju platnu karticu, u svako doba dana, gdje god da se nalaze. Više informacija možete dobiti na mtel.ba ili pozivom na besplatan broj telefona 066 10 10 10.


Foto: V. Stojaković za Nezavisne novine

Komentari