face scan aplikacija

Google je prošle sedmice predstavio novu seriju pametnih telefona – Pixel 4. Jedna od posebnosti po kojoj se izdvajaju od prethodne jeste nedostatak klasičnog skenera otisaka prstiju. Nema čak ni onog naprednijeg in-display skenera, jer je Google ove godine u potpunosti odustao od skeniranja prstiju i sve karte bacio na tehnologiju za skeniranje lica – Face Unlock.

Čini se kako im je taj potez bio greška i to velika. Naime, najnapredniji sistem prepoznavanja lica trenutno ima Apple i koristi ga na svojim iPhoneima, počevši s iPhoneom X. Stoga nije tajna na koga se Google namjerio kada je sa svojih novih telefona odlučio ukloniti skener otisaka prstiju.

No, u žurbi da prestignu Apple potkrala im se jedna velika greška što je njihov sistem skeniranja lica učinilo bitno nesigurnijim od Appleovog. Otkriveno je kako je nove Pixele moguće otključati čak i kada korisnik nema otvorene oči. To je dosta velik sigurnosni propust jer bi neko mogao zloupotrijebiti to i otključati tuđi uređaj dok njegov vlasnik spava. Takvu mogućnost Apple je u startu onemogućio.

Google je svjestan propusta te je najavio njegov ispravak u nekoj od budućih nadogradnji Androida. Koliko će Googleu tačno trebati za to nije poznato, ali sigurno neće biti preko noći. Naime, u kodu Androida se već ranije nalazio opis koji je upućivao na postajanje opcije koja onemogućava otključavanje uređaja sa zatvorenim očima, no navedena opcija nije dio finalnog interfacea Androida. To može značiti kako je Google nije uspio ispeglati do kraja, te kako je svjesno (privremeno) izbacio.

Izvor: bug.hr

Komentari