ram memorija

Grčki naučnici, sa Aristotelovog univerziteta u Solunu, su izgleda uspjeli da riješe zagonetku poznatu kao “Memory Wall”, u okviru svoje najnovije kreacije najbrže RAM memorije na svijetu.

Dostizanjem brzine od 10 Gb/s (što predstavlja duplo veću brzinu u odnosu na normalnu memoriju), mladi grčki naučnici su uspjeli u onome što nije pošlo za rukom globalnim tehnološkim gigantima. U ovom poduhvatu je učestvovalo nekoliko doktora, profesora i doktorskih kandidata sa pomenutog univerziteta.

Christos Vagionas, naučnik i član “ERAFOS” istraživačke grupe, je istakao da bi njihova inovacija trebalo da bude korisna u superkompjuterima, koji se koriste od strane velikih kompanija širom svijeta. Prema njegovim riječima, obično je potrebna decenija kako bi se tehnologija za superkompjutere omogućila mejnstrim korisnicima.

grcki naucnici

Jedna od glavnih prepreka, sa kojima se kompjuterska tehnologija suočava iz godine u godinu, jeste da procesori povećavaju svoje brzine mnogo većim intenzitetom nego što to čini RAM. Ovo kreira ogroman jaz u performansama računara, što je problem koji do sada još uvek nije rešen.

Mladi tim istraživača iz Grčke je, nakon deset godina naučnog rada, možda kreirao inovaciju koja bi mogla rešiti ovaj globalni problem na polju računara. U budućnosti se očekuju još bolje performanse i rezultati, jer istraživački tim namjerava da izučava optičke memorije sa više memorijskih ćelija koje koriste različite dužine svjetlosnih talasa.

Izvor: benchmark.rs

Komentari