electronic arts otkazao dolazak na GDC

Ovogodišnji Game Developers Conference bit će znatno siromašniji događaj nego prethodnih godina – ako se uopšte i održi u trećem mjesecu. Do sada su prisustvovanje na ovoj konvenciji otkazali Sony Interactive Entertainment te Facebook, ne dolazi ni Kojima Productions, a sada je objavljeno da se neće pojaviti ni predstavnici firme Electronic Arts.

Samo nekoliko sati prije službene objave, na LinkedInu se moglo naći saopštenje jednog od zaspolenika Electronic Artsa Alexa Sherera, koji je rekao kako su svi radnici dobili upute da ne odlaze u San Francisco tokom trećeg mjeseca, kada bi se Game Developers Conference trebao održati. Nedugo nakon toga stiglo je službeno obrazloženje iz Electronic Artsa.

“Nakon što smo pomno pratili situaciju oko koronavirusa i zbog posljednjih eskalacija u određenim regijama, odlučili smo pokrenuti neke korake kako bismo zaštitili zdravlje naših radnika koje uključuje zabranu odlaska na manje bitna putovanja. Kao rezultat toga, otkazujemo službeni nastup na GDC-u i ograničit ćemo nazočnost na drugim događajima. Nastavljamo pratiti situaciju i prilagodit ćemo smjernice našim zaposlenicima, ukoliko će to biti potrebno.”- stoji u saopštenju.

Game Developers Conference na rasporedu je od 16. do 20. 3. u San Franciscu. Unatoč uvjerenju organizatora da će se pridržavati strogih karantenskih zakona, brojni izdavači ne žele rizikovati i otkazuju vlastite nastupe na konvenciji. Iako još uvijek nije zabilježen smrtni slučaj u SAD-u zbog koronavirusa, a oboljelih je tek 60-ak, Sony, Facebook, Kojima Productions i sada Electronic Arts ne žele išta prepustiti slučaju.

Izvor: hcl.hr

Komentari