Robot Wangzai

Robot po imenu Wangzai pobijedio je ljudske protivnike na popularnom kvizu znanja u Kini.

Robot Wangzai je djelo kineske kompanije i internet pretraživača Sogou, a pažnju javnosti ova inteligentne maišina privukla je učestvovanjem u kvizu znanja “Yizhan Daodi”, kineskoj verziji popularnog američkog kviza “Who’s Still Standing”.

Riječ je o robotu s vještačkom inteligencijom koji raspolaže bogatom bazom informacija i sposobnošću imitiranja ljudi, što mu je bilo dovoljno da pobijedi na kvizu na kojem su učestvovali visokoobrazovani ljudi, među kojima je bio i jedan s Harvarda.

Publika je uživala u kvizu i ovacijama pozdravljala brzo odgovaranje na postavljena pitanja. Robot je odgovore davao u istoj sekundi završetka čitanja pitanja. To je bila najbolja potvrda ranijih tvrdnji stručnjaka koji su rekli da su stvorili robota koji samostalno analizira informacije iz okruženja, brzo percipira i odgovara na postavljena pitanja i zadatke.

Ovo nije jedini robot s vještačkom inteligencijom kojeg su Kinezi proizveli u posljednje vrijeme. Prošlog mjeseca je robot Xiaodu, djelo tehnološkog diva Baidu, pobijedio na takmičenju prepoznavanja likova i glasa ljudi.

Tehnološke kompanije najmnogoljudnije zemlje svijeta već nekoliko godina ulažu velike napore kako bi preuzele vođstvo u svijetu vještačke inteligencije, a prema službenim podacima kineske kompanije su samo prošle godine u tu svrhu potrošile 2,6 milijardi dolara.

Komentari