robot kameleon

Baš kao pravi kameleon, ovaj robot-reptil je u stanju da, pomoću vještačke inteligencije, mijenja boju i uklapa se sa okolinom.

Robot, koji koristi “plazmonični displej” kako bi se uklopio u pozadinu, napravili su inženjeri na Univerzitetu Wuhan u Kini. Istraživači se nadaju da robot koji mijenja boju može da pomogne u razvoju kamuflaže.

Robot je odštampan 3D tehnologijom, pokriven je ekranima koji proizvode boje pomoću interakcije između nano struktura i električnih polja.

“Ključ ove biometrične tehnologije je puštanje električnog pogona aktiviranjem široke refleksije koja može biti djelimično omogućena nekom od postojećih e- paper ili e-chem displej pristupa, uključujući elektroforetički, kolesterični tečni kristal i zaštitni sloj tzv. electro-wetting efekat,” napisali su istraživači.

Svjetlosni senzori prepoznaju boju pozadine, koja se potom prevede u odgovarajuću reakciju.

Za sad radi samo pored crvene, zelene i plave pozadine.

“Iako trenutno mehanički kameleon može raditi kraj pozadina koje imaju samo tri primarne boje, naša tehnologija može da pristupi kompleksnom okruženju i pruži novi pristup vještačkim aktivnim maskirnim uniformama”, objasnili su istraživači.

Puno napredniji tehnički sistem za detekciju će omogućiti “čitavu paletu boja” koje se koriste i eventualno “potpuno spajanje mehaničkog kameleona sa okolinom”.

Komentari