stvoreno je najjace magnetno polje

Prije nekoliko dana je objavljeno kako su fizičari sa univerziteta u Tokiju, tj. tamošnjeg Instituta za fiziku čvrstog stanja, u april ove godine stvorili najsnažnije magnetno polje ikada proizvedeno na Zemlji.

Njegova snaga deklarisana je na 1.200 Tesli, što je novi svjetski rekord za magnetno polje u zatvorenom prostoru.

Uredjaj stvoren za generisanje magnetnog polja 400 puta snažnijega od onoga kod prosječnog uredjaja za magnetnu rezonancu (MRI) bio je namijenjen stvaranju polja snage do 700 Tesli.

Međutim, kada su ga naučnici uključili i u njega pustili energiju, stvorilo se polje od 1.200 Tesli, a uredjaj je – eksplodirao. Svejedno, rekord je oboren jer je magnetno polje bilo stabilno oko 100 mikrosekundi.

Svrha postizanja ovako snažnih magnetskih polja jeste njihova primjena u naučne svrhe.

Na razinama od preko 1.000 Tesli moguće je promatrati materijale na nanoskali i snimati kretanje elektrona van okruženja u kojima se oni inače nalaze – što omogućava detaljnije proučavanje karakteristika svjetlosti, i eventualno može dovesti do novih vrsta i primjena elektronskih sklopova.

Isto tako otkrića fizike čvrstog stanja dobijena na ovaj način mogu se koristiti u razvoju fuzijskih generatora.

Što je magnetno polje snažnije, fizikalna mjerenja su preciznija, a znanstvenici se nadaju da će sljedeći puta uspjeti generisati polje snage do 1.500 Tesli. Vođa tima Shojiro Takeyama izjavio je kako će sljedeći uredjaj imati čvršću oplatu.

Izvor: bug.hr

Komentari