Blizu 40 miliona dolara je potrošeno na aplikacije za telefone tokom prve polovine 2019. godine. Uvid u ovu statistiku nam je omogućio Sensor Tower, koji je u istraživanje uključio i Apple App Store i Google Play Store preuzimanja aplikacija. Rezultat predstavlja povećanje od 15% u odnosu na isti period prošle godine, što sugeriše da će potrošnja novca na aplikacije tokom cele godine biti rekordna.

Samo su iOS korisnici na aplikacije iz App Store-a potrošili 25,5 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 13% u odnosu na prvu polovinu 2018. S druge strane, Android korisnici su u Google Play Store-u potrošili 14,2 milijarde dolara, što je za 20 procenata više nego prošle godine.

Aplikacije, koje su zaradile najviše, su iz gejming sektora a omogućile su zaradu od 29,6 milijardi dolara. Među njima je prvi Tencentov Arena of Valor (poznat i kao Honor of Kings), a potom slijede Fate/Grand Order i Monster Strike.

worldwide gross app

Kada su u pitanju aplikacije koje nisu iz segmenta gejminga, na Tinder je trošeno najviše (497 miliona dolara), a slijede ga Netflix i Tencent Video.

Kada je ukupno preuzimanje aplikacija u pitanju, prva polovina godine je ostvarila rast od 11% i pored toga što je preuzimanje iOS aplikacija zabilježilo pad. Ukupno je preuzeto 56,7 milijardi aplikacija, od kojih je na Android platformi preuzeto blizu 42 milijarde.

Aplikacije, koje su najviše preuzimane za iOS i Android su i dalje WhatsApp, Messenger i Facebook, a nakon njih slijede TikTok i Instagram.

Izvor: benchmark.rs

Komentari