zbog ovih razloga bi trebali izabrati iphone umjesto androida

Nakon što smo u jednom od prethodnih tekstova predstavili razloge zašto trebate izabrati Android umjesto iPhone-a, bilo bi nepravedno ovaj popularni rat platformi zadržati na tome.

Ovaj put vam donosimo tekst koji će obradovati korisnike iPhone-a i dati im dosta dobrih i opravdanih razloga da se osjećaju zadovoljno zbog svog odabira, a i ponuditi im par dobrih argumenata koje će moći koristiti u raspravama oko vječne životne dileme – da li je bolji Android ili iPhone.

Već smo pričali o tome da su rasprave oko ove teme poprimile žustre rasprave na internetu, a i na našim prostorima velik broj je onih koji će u svakom momentu biti spremni da uđu u ring i krenu sa svojim (unaprijed spremljenim) govorom o tome kako su ovi gigaherci bolji od onih, a megapikseli kod onih tamo ni blizu megapikselima kod ovih ovamo.

Mi i dalje zauzimamo isti stav – razmislite dobro o tome za šta ćete telefon najviše koristiti i jednostavno izaberite onu opciju koja će vam pružiti najbolju hardwaresku i softwaresku podršku za vaše potrebe. Nekima će to biti Android a nekima iPhone, ali ako su vam primarne potrebe telefon, surfanje internetom i provjeravanje društvenih mreža onda je zaista svejedno. Izaberite ono što si možete priuštiti.

A sad se vraćamo na iPhone i njegove prednosti u ratu platformi. Prije nego što krenemo na naše top razloge zbog kojih pri kupovini trebate izabrati iPhone a ne Android, treba naglasiti da čak i ako vam od ovog našeg odabira ništa nije bitno, iPhone je hardwareski kvalitetniji uređaj od velike većine Android telefona. Uz to, Apple je poznat po tome da pravi daleko kvalitetnije tzv. stručne aplikacije, pa ako planirate da vam telefon bude pomoćnik u poslu (ili ako radite dosta na terenu) onda će u većini slučajeva iPhone biti daleko bolja opcija od Androida.

A ovo su neki od najznačajnijih razloga zbog kojih pri kupovini telefona trebate odabrati iPhone a ne Android.

Garantovan update software-a i za starije modele

iPhone ima garantovan update softwarea i za starije modele

Velika prednost iOS-a je ta što vam Apple garantuje update software-a godinama nakon što kupite iPhone. Tako na primjer danas još uvijek imate redovan update iOS-a za iPhone 5 koji je predstavljen prije više od četiri godine.

Ovo je jako korisno za osobe koje ne spadaju u onu grupu ljudi koji redovno kupuju nove modele iPhone-a čim ga Apple predstavi. Naime, verzije nekih aplikacija nakon određenog vremena prestanu biti kompatibilne sa starim verzijama operativnih sistema, pa bez redovnog update-a možete da izgubite pristup aplikacijama koje su vam jako bitne.

Android telefoni s druge strane imaju velike probleme kada su update-i u pitanju. Iako Google redovno izbacuje update svog operativnog sistema, sami proizvođači telefona ne puštaju update za sve svoje modele. Tako većina Android telefona koji su stariji od dvije godine ne mogu da koriste najnovije verzije ovog operativnog, čime su korisnici uskraćeni za brojna unaprjeđenja i mnoge aplikacije.

Nove aplikacije stižu prije

Nove aplikacije na iPhone stizu prije Androida

Složićete se da i iOS i Android imaju jako puno aplikacija, možda i previše. I na ovom polju su korisnici iPhone-a u prednosti jer je već godinama unazad pravilo da iPhone nove popularne aplikacije i igre dobija dosta prije Android telefona. Primjer je nova igra Super Mario Run koja je već više od mjesec dana dostupna na iOS uređajima a na Android još nije stigla.

Glavni razlog ovome je činjenica da se na App Store-u može zaraditi daleko više novca nego na Google Play Store-u pa developeri pri razvoju aplikacija uvijek iOS stavljaju kao prioritet. Bilo kako bilo, u toj borbi između Apple-a i Google-a oko aplikacija i igara korisnici iPhone-a imaju daleko više koristi, a djeluje da će tako i ostati još neko vrijeme.

Mobilni operateri ne mogu uticati na user interface

Kod iPhonea mobilni operateri ne mogu uticati na user interface

Mogućnost customizacije Android software-a i izgleda user interface-a je dvosjekli mač. Koliko god da dopušta vama da prilagodite svaku sitnicu na vašem telefonu toliko dozvoljava i mobilnim operaterima da telefone koje kupujete preko njih potpuno uniformišu u svoje boje i napune vam telefon nekim svojim promo aplikacijama od kojih nećete imati puno koristi a trošiće vam resurse.

Naprednim Android korisnicima ovo nije problem jer kad naučite kako rutovati telefon, sve nepotrebne stvari možete lako izbrisati, međutim nisu svi korisnici voljni da se bave ovim modifikacijama.

Ako koristitte iPhone nećete imati tih problema jer je software i user interface uniformisan i identičan bez obzira u kojem dijelu svijeta kupite svoj telefon. Ovo je jako korisno i onima koji su svojevrsni robovi navika i ne vole puno da mijenjaju ono što već jako dobro funkcioniše, pa će i kad promijene model iPhone-a koristiti onaj isti software na koji su već navikli.

Odlična podrška u bilo kojem dijelu svijeta

Odlična podrška u bilo kojem dijelu svijeta

Iako na našim prostorima Apple radnje nisu toliko rasprostranjene, u razvijenijim državama ih imate jako puno, pa je lako dostupna i kvalitetna podrška jedan od glavnih aduta koje Apple ističe kad promoviše svoje proizvode.

Za razliku od Android uređaja gdje ćete jako rijetko biti u mogućnosti da kvarove ili nedostatke svog telefona rješavate direktno sa proizvođačem, ako koristite iPhone možete da uđete u bilo koji Apple store na svijetu i dobićete punu tehničku podršku od stručnog osoblja koje u detalje poznaje vaš uređaj. Ovo korisnicima pruža dodatnu sigurnost jer koliko god da je neki uređaj kvalitetan, kvarovi su nešto što se svima dešava.

Komentari