Recikliranje radio talasa uz pomoć nove interscatter tehnike

interscatter tehnika

Visokosofisticirani tehnološki uređaji poput smart kontaktnih sočiva i trajnih implantata u mozgu su još uvijek u razvojnoj fazi. Jedno od osnovnih pitanja koje je potrebno riješiti je pitanje njihovog napajanja. Ovi uređaji trebaju energiju za prikupljanje, obradu i posebno prenos podataka.

Ovo posljednje možda više i neće biti problem zahvaljujuči razvoju nove tehnike nazvane interscatter komunikacija.

Proizvodnja bežičnog signala koji je dovoljno jak da se detektuje na 10 metara nije baš najpametniji izbor kada imate baterije koje se lako mogu napuniti kao na primjer u smart telefonu.

Ali, za sitne uređaje, posebno one namijenjene za upotrebu u tijelu, pitanje izvora energije i punjenja je mnogo kompleksnije. Ovi uređaji imaju izuzetno male baterije, i nije da baš možete izvući svoj pejsmejker i prikopčati ga da se puni na svoj laptop. Zato je sve što smanjuje potrošnju energije izuzetno značajno otkriće za razvoj sljedeće generacije pametnih uređaja za implantaciju.

Tri diplomirana studenta UW elektroinženjerstva su radila na ovom problemu. Kreirali su tehniku koja eliminiše potrebu za produkovanjem bežičnog signala. Umjesto toga, korištenjem interscattera, uređaji suštinski mogu da prikupe i ponovo šalju signale koje prime.

emitovanje radio talasa

Tehnika funkcioniše na sljedeći način: jedan uređaj, recimo slušalice, emituje poseban “single-ton” signal koji ne prenosi nikakav podatak, koristeći Bluetooth frekvenciju. Interscatter uređaj prima ovaj signal i omogućava da se on odbije od njegovu antenu – ali prije toga ga dijelom obradi tako što ponovo kodira prazan signal kao Wi-Fi signal.

Ovaj izmenjenim prijenos (zapravo neka vrsta iskrivljene refleksije) se može pokupiti od strane telefona ili laptopa kao i bilo koji drugi podatak putem Wi-Fi.

Najbolje od svega je što zahvaljujući maloj izmjeni primljenih talasa koja zahtijeva jako malo energije, ovo je 10 000 puta efikasnije od proizvodnje Wi-Fi signala a 1000 puta efikasnije od Bluetootha.

Ovako velika ušteda otvara mnoge mogućnosti ya uređaje implantate. I ne samo to. naučnici takođe rade na primjeni interscatter na prototipu kreditne kartice koja reciklira signale za komunikaciju sa platnim sistemom.

Jedan od narednih koraka u projektu će biti dalje smanjivanje tehnologije. Za sada je izgrađena na velikim FPGA pločama, ali kada se dizajn finalizira sigurno će se svesti na obične integrisane ploče. S obzirom da su signali standardni, drugi uređaj može biti bilo šta, od Apple pametnih satova do Smasung Galaxy telefona.

Komentari